STREETSNYGGT

STREETSNYGGT

STREETSNYGGT

Designern och modeskribenten Viktor Söderholm skriver om streetstyle

Historien om munktröjan

Viktor Söderholm  |  Publicerad 2019-09-19 11:45  |  Lästid: 3 minuter

Munktröjans utveckling, från medeltidens Europa till modern sporthistoria, är en historia värd att berätta.

På 1200 talet använde munkar och även folk med utomhussysslor tunikor med huvor. Trenden fick sen följa med till England under “Norman Conquest” där plaggen var vanliga i Normandy. Detta anses som härkomsten munktröjor.

1930 och kalla dagar i Upstate NY

I början på 1930 talet gjorde klassiska Champion vad som anses vara de första sweatershirten med luva. Champion började fokusera mer och mer på huvtröjor i takt med att dem utvecklade en teknik som lät dem sy tröjor i tjockare material. Huvtröjan blev ett populärt plagg bland arbetare som utsattes för den bittra kylan i Upstate New York samt de som jobbade i dem iskalla kylarna i Meatpacking District på Manhattan. Kort där på, började Champion leverera träningskläder till Amerikanska armen, därav namnet “Champion”

Champion tidigt 1930-tal.

1976 och Rocky Balboa

Kommer ni ihåg Sylvester Stallone som Rocky och Dolph Lundgren som Ivan Drago? Historien om en hårt arbetande “American Italian, som kämpar sig upp mot titeln för att möta en stenhård Dolph, fick tre Oscars och är än idag ansedd som en av världens bästa sport- och drama filmer. Tack vare att Rocky under stora delar av filmen bär en grå munktröja frodades även en ny modetrend bland unga atleter runt om i världen.

1980 – Hiphop och studier

Skalvet efter Rockyfilmen gjorde att världen började uppmärksamma detta multifunktionella plagg. Hiphopartister som Slick Rick, Eazy-E, Run- D.M.C och för inte glömma de legendariska NWA började bära munktröjor under en period som anses vara “the golden age of hip hop”. I samband med detta började även de större skolorna producera plagg med skolans namn och logga. Gissa på vad? Just det, munktröjan. Inom modebranschen introducerade Norma Kamali, som är en erkänd amerikansk designer plagget för världen. Norma är forfarande aktiv och designar än idag munktröjor i alla former och slag.

Legendariska hiphop-gruppen Run Run–D.M.C, New York 1980.
Print och broderi på munktröjor med olika college-logotyper började verkligen ta fart i början på 1980-talet i USA.

1990 Från munktröja till hoodie

Kring mitten av 1990-talet började folk kalla sweatshirt med luva för hoodie. Plagget har sedan dess varit kontroversiellt, speciellt i USA då det ibland har stämplats för han anknytning till kriminalitet och personidentifiering av en viss tip av människor som vill “dölja” sig. Få plagg har så stark social anknytning som hoodien. Associationerna förs direkt till sport, studier och än idag är den älskad av unga som gamla, rika som fattiga.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-19 16:39